Historyczna farba, czyli tempera jajeczna


Dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam, krótki tutorial Kolbena: jak zrobić średniowieczną farbę do malowania tarczy, czyli temperę jajeczną.

Trochę historii

Tempera to jajko zmieszane z winem/piwem, olejem lnianym i pigmentem, czyli barwnikiem. Tempery jajecznej używano aż do 1500 roku, kiedy to wyparły ją farby olejne. Najwcześniejsze odkrycia malunków wykonanych temperą pochodzą z sarkofagów egipskich.

Proporcje i składniki

Taka sama ilość objętościowa (1:1:1):

  • Jajka
  • Wino lub piwo
  • olej lniany

Pigment według potrzeb intensywności koloru.

Jak robimy?

Do miski wrzucamy jajko, wino (lub piwo) oraz olej lniany w tej samej proporcji.

Jajko
Olej lniany
Wino

Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy.

Dodajemy pigment, czyli barwnik według potrzeby ( stosujemy pigmety naturalne/mineralne). Im więcej barwnika dodamy tym kolor będzie mocniejszy/intensywniejszy. Mieszamy wszystko razem.

Malujemy powierzchnię tarczy. W zależności od użytego barwnika oraz jego ilości może być potrzebna druga warstwa tempery. Odkładamy do wyschnięcia.

W celu utrwalenia i zabezpiecznia koloru pokrywamy całość pokostem lnianym.

Written by Nasze Średniowiecze

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *