Historyczna farba, czyli tempera jajeczna
Dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam, krótki tutorial Kolbena: jak zrobić średniowieczną farbę do malowania tarczy, czyli temperę jajeczną.
Trochę historii
Tempera to jajko zmieszane z winem/piwem, olejem lnianym i pigmentem, czyli barwnikiem. Tempery jajecznej używano aż do 1500 roku, kiedy to wyparły ją farby olejne. Najwcześniejsze odkrycia malunków wykonanych temperą pochodzą z sarkofagów egipskich.
Proporcje i składniki
Taka sama ilość objętościowa (1:1:1):
- Jajka
- Wino lub piwo
- olej lniany
Pigment według potrzeb intensywności koloru.
Jak robimy?
Do miski wrzucamy jajko, wino (lub piwo) oraz olej lniany w tej samej proporcji.
Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy pigment, czyli barwnik według potrzeby ( stosujemy pigmety naturalne/mineralne). Im więcej barwnika dodamy tym kolor będzie mocniejszy/intensywniejszy. Mieszamy wszystko razem.
Malujemy powierzchnię tarczy. W zależności od użytego barwnika oraz jego ilości może być potrzebna druga warstwa tempery. Odkładamy do wyschnięcia.
W celu utrwalenia i zabezpiecznia koloru pokrywamy całość pokostem lnianym.